Natuurlijk is dit grotendeels voor iedereen verschillend, de één vindt een spel sneller makkelijk te noemen dan een ander, dus ga ik je in elk geval uitleggen wat er bij De Dwalende Dwerg mee bedoeld wordt.
Makkelijk
Eerder heb ik al uitleg gegeven over een aantal verschillende spelmechanismen, zoals set collection, player elimination en deck building. Als je dwaalt in De Dwalende Dwerg kom je nog meer spelmechanismen tegen, welke in latere blogs nog aan bod zullen komen.
Wat heeft dit te maken met wanneer een spel makkelijk is? Bij De Dwalende Dwerg zien we een spel als makkelijk als er duidelijk gebruik gemaakt wordt van (vooral) één spelmechanisme. Het spel is daardoor makkelijk te leren, helemaal als je al meer weet over verschillende manieren van spelen.
Betekent dit dat een spel dan vrij snel saai is of minder diepgang heeft? Dat hoeft zeker niet zo te zijn. Vaak zijn spellen die gemakkelijk te leren zijn nog steeds uitdagend, doordat je bijvoorbeeld verschillende strategieën kunt uitproberen om te winnen (denk aan het maken van verschillende sets kaarten).
Conclusie: bij De Dwalende Dwerg is een makkelijk spel dus een spel dat snel te leren is en een focus heeft op één spelmechanisme.
Benieuwd naar de makkelijke spellen? Bekijk dan deze lijst.
Gemiddeld
Bij een gemiddeld spel komen vaak minimaal twee spelmechanismen heel duidelijk naar voren in het spel. Voor spelers die al veel soorten spellen kennen, zijn gemiddelde spellen alsnog vrij snel te begrijpen, al zal de uitleg wat langer duren omdat er gewoon meer spelregels zijn.
Een spel zal vaak wat langer duren en meer denkwerk nodig hebben om tot hoge scores te komen.
Conclusie: bij De Dwalende Dwerg is een gemiddeld spel dus een spel waar vaak meer denkwerk in zit om een hoge score te behalen en waar vaak gebruik gemaakt wordt van minimaal twee spelmechanismen.
Benieuwd naar de gemiddelde spellen? Bekijk dan deze lijst.
Expert
Expert spellen, mijn persoonlijke favoriet, zijn vaak vooral strategisch. Er zijn verschillende manieren om het spel te winnen, er is geen duidelijke focus op één spelmechanisme, omdat er van alles gebruikt wordt.
De uitleg van een expert spel is vaak een stuk langer, waardoor het handig kan zijn om eerst gewoon te gaan starten (met de speelvolgorde en regels in je hand). In de eerste rondes leer je het spel kennen, om daarna echt te kunnen gaan spelen.
Vaak hebben deze spellen ook een langere speelduur, omdat ze bijvoorbeeld over een aantal ronden met verschillende fases gespeeld worden.
Conclusie: bij De Dwalende Dwerg is een expert spel dus een spel waarbij je vaak in de eerste rondes het spel leert kennen, om daarna echt te kunnen spelen. Er is geen duidelijke focus op één spelmechanisme en het hebben van een strategie is belangrijk.
Benieuwd naar de expert spellen? Bekijk dan deze lijst.
Na deze uitleg ben ik natuurlijk heel benieuwd. Naar welke moeilijkheidsgraad gaat jouw voorkeur uit? Laat het weten door te reageren op Instagram, Facebook of onderaan deze blog!