Spelmechanisme: Set collection

Spelmechanisme: Set collection

Setjes verzamelen, wie kent dit mechanisme niet? Waarschijnlijk herken je het al van één van de eerste spelletjes die je als kind hebt leren spelen: memory en kwartet. Maar wat is set collection nou precies en in welke spellen komt het voor?

Set collection uitgelegd

De naam zegt het natuurlijk al: tijdens dit spelmechanisme verzamel je sets. Het kan zijn dat je een complete set moet verzamelen of dat je met meerdere van één set al voldoende hebt. In elk geval gaat het er meestal om dat je met het verzamelen van deze sets extra punten krijgt aan het einde van het spel. 

 

Hoe maak je sets?

Dit kan per spel anders zijn. Soms kun je sets krijgen door bijvoorbeeld kaarten te kopen of te ruilen, maar soms ook door te stelen van de andere spelers.

Enkele pure set collection spellen

Een heel interactief én coöperatief set collection spel is Hanabi. In Hanabi steel je geen kaarten van anderen om sets te maken, maar stel je gezamenlijk een vuurwerkshow samen door sets op tafel te leggen. Elke speler heeft kaarten in de hand die hij zelf niet kan zien, alle andere spelers wel. Aan jullie de taak om elkaar door specifieke vragen te stellen te helpen om de juiste kaarten af te leggen. 

Twee andere mooie voorbeelden zijn Sushi Go en CuBirds. In Sushi Go kies je zelf op welke sets je gaat spelen om per ronde punten te krijgen, de andere kaarten geef je telkens door aan de volgende speler, totdat alle kaarten op zijn. Verzamel jij de meest waardevolle sets?

In CuBirds liggen er verschillende vogelkaarten open op tafel die je kunt verzamelen, als ze niet net voor jouw neus door een tegenspeler worden weggekaapt! Verzamel jij als eerste twee sets van drie vogels óf van elke soort één vogel? Dan win je het spel!

Soms is het ook een beetje verstopt

Denk bijvoorbeeld aan het verrukkelijke spel Pizza. Je verzamelt niet per se dezelfde sets, maar kijkt juist welke ingrediënten de gasten op hun pizza willen en maakt zo de perfecte pizzapunten om de meeste punten te scoren.

Set collection is vaak ook één van de spelmechanismes uit een spel, kijk maar eens bij het grote spel Terraforming Mars waarbij je de planeet Mars leefbaar probeert te maken. 

En, naar welk set collection spel ben jij benieuwd? Laat het Harry weten op Instagram of Facebook!
 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.