Vier verschillende Deck building spellen op een rij: Arnak, Harry Potter Duel, Clank en Fort

Spelmechanisme: Deck building

Ben jij gek op spellen waarbij je vooral bezig bent met het uitbreiden van je eigen speelkaarten? Dan ben je waarschijnlijk fan van het spelmechanisme deck building. Lees snel verder, want Harry legt dit mechanisme graag voor je uit!

 

Wat is deck building?

Deck building is een spelmechanisme dat gebruik wordt bij kaartspellen. Tijdens het spel ben je bezig met het bouwen van jouw persoonlijke deck. Je deck wordt hierdoor tijdens het spel steeds sterker, waardoor je bijvoorbeeld monsters of tegenspelers kunt verslaan of steeds meer winstpunten kunt kopen.

Aan het begin van het spel start elke speler met dezelfde kaarten (of vergelijkbaar). Elke ronde neem je een aantal kaarten op hand waarmee je die ronde gaat spelen.

In een deck building spel zitten meestal twee type kaarten: 1. kaarten met geld, zodat je nieuwe kaarten kunt aanschaffen en 2. kaarten met acties, waarmee je acties kunt doen zoals aanvallen, extra kaarten trekken, nieuwe kaarten toevoegen aan je deck of kaarten vernietigen. Een kaart kan ook een mix zijn tussen deze twee opties.

Tijdens het spel probeer je zo goed mogelijk je eigen deck te versterken, dit kan vaak via verschillende strategieën. Zo zijn er vaak opties om sets samen te stellen die elke kaart nog meer waard maken of door op vooral aanval/pestkaarten te spelen. De interactie per deck building game is wisselend en soms zelf te bepalen door de spelers.

Is je trekstapel leeg? Dan schud je je eigen aflegstapel en speel je daar mee verder. Op die manier komen alle nieuwe kaarten in de trekstapel terecht.

Wanneer een spel eindigt is vaak wisselend. Dat kan zijn wanneer er van een bepaald soort kaarten niets meer te krijgen is, wanneer de monsters verslagen zijn of wanneer je tegenstander verslagen is. Over het algemeen ga je aan het eind van het spel tellen hoeveel punten jouw deck waard is, waardoor het niet hoeft uit te maken wie het spel heeft beëindigd. 

Het verschil tussen deck building en deck construction

Misschien vraag je je nu af of een spel zoals Pokémon, Yu-Gi-Oh! of Magic The Gathering ook een deck building spel is. Je bouwt namelijk aan je eigen deck, toch? 
Ja: je bouwt aan je deck, maar het grote verschil zit hem in wanneer je dat doet. 
Bij een deck building spel bouw je tijdens het spel aan je deck, terwijl je dit bij een deck construction doet voordat het spel begint.

Voorbeelden van verschillende soorten deck building spellen

Deck building spellen zijn erg populair, je hebt ze dan ook in allerlei soorten en maten. Soms zijn het alleen kaarten, soms zit er ook een spelbord bij, af en toe werk je samen tegen het spel en de volgende keer gaat het weer super hard tegen elkaar.

Harry geeft graag enkele voorbeelden:

 • Een mooie starter: Wil je een start maken met het spelmechanisme deck building? Probeer dan het spel Clank!. Dit is een echte deckbuilder waar je het spelmechanisme goed bij leert kennen. 
 • Samenwerken: Een typische deck builder waarbij je samen tegen het spel speelt, maar wel ieder aan een eigen deck bouwt is Harry Potter Hogwarts Battle.
 • Bouwen én vernietigen van je deckRune Stones is een deck building spel waarin je ook snel kaarten uit je deck kwijtraakt, het is dus belangrijk om je deck extra goed in de gaten te houden!
 • Deck building & Worker placement: Durf je het aan om deck building te combineren met een ander populair spelmechanisme? Probeer dan het prachtige spel De Verdwenen Ruïnes van Arnak. In dit spel ben je zowel bezig met het bouwen aan je deck als met worker placement. Twee mooie spelmechanismen in één!
 • Verhaal spelen: Lord of the Rings is een campaign (verhalen/rollen) spel waarbij deck building een component vormt van de vele gebruikte spelmechanismen.
 • Duelleren: Keihard tegen elkaar duelleren? Dat kan natuurlijk ook! Probeer dan eens Harry Potter Duel. Kies jouw afdeling en probeer passende kaarten te verzamelen om jouw deck zo sterk mogelijk te maken en versla je tegenstander.
 • Bekend met deck building en wil je meer interactie? Dan raadt Harry het spel Fort aan. Speel als kind, bouw een fort, eet pizza en verzamel snoep! Maar pas op dat je vrienden niet overlopen naar de andere medespelers...

Wil je alle deck building spellen die Harry verzameld heeft op een rijtje zien? Kijk dan snel verder op deze pagina!

 

Samengevat:

Een deck building spel is een kaartspel waarbij je tijdens het spelen aan je eigen deck bouwt.
 • Deck building wordt gebruikt bij kaartspellen.
 • Vaak bestaat het spel uit twee type kaarten: geldkaarten en actiekaarten (een mix is ook mogelijk).
 • Deck building spellen zijn er in allerlei soorten. Je kunt er in duelleren of samenwerken, maar ze zijn ook goed te combineren met andere spelmechanismen.
 • Je kunt een deck building spel vaak gemakkelijk qua duur aanpassen door bijvoorbeeld het aantal monsters om te verslaan te verminderen. Het spel is daardoor niet minder leuk, al zal je deck iets minder door ontwikkelen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.