Wanneer wordt er in een spel het mechanisme player elimination gebruikt? Je wilt toch altijd de tegenspelers uitschakelen om te winnen?
Dat laatste is meestal waar, al zijn er natuurlijk ook coöperatieve spellen waarbij je samen tegen het spel speelt om te winnen (bijvoorbeeld Slide Quest en The Mind), maar meestal zit er wel iets in een spel verwerkt waardoor er uiteindelijk één duidelijke winnaar naar voren komt.
Wat is er dan anders bij het spelmechanisme player elimination? Bij het spelmechanisme player elimination gaat het er echt om dat het jouw doel is in het spel om je tegenstanders uit het spel te spelen: je elimineert ze.
Hoe werkt het spelmechanisme player elimination?
Het principe van player elimination in een spel is heel simpel: verwijder je tegenspelers uit het spel. Het is hierbij belangrijk om te weten dat spelers die uit het spel liggen ook echt niet meer mee doen.
Maar let op: het kan per spel verschillen of de spullen van een uitgeschakelde speler nog toegankelijk zijn voor de andere spelers.
Iets dat opvalt bij dit spelmechanisme is dat het vaak gaat om korte(re) spellen, denk bijvoorbeeld aan Dungeon Mayhem en Love Letter. Van deze spellen speel je vaak meerdere rondes achter elkaar, waardoor je niet lang hoeft te wachten om een nieuwe poging te kunnen wagen om deze ronde wél te winnen.
Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld bij Nemesis. Tijdens dit spel heeft iedereen een eigen rol op een ruimteschip waarbij het jouw geheime missie kan zijn om één of meerdere medespelers uit te schakelen. Overigens kan je er in Nemesis ook zonder dodelijke missies van medespelers ineens uit liggen als je wordt vermoord door een van de creepy vijanden... Gelukkig is er ook bij de grotere player elimination spellen vaak een gemeenschappelijke factor: ook als je uit het spel ligt, blijft het reuze spannend om mee te kijken naar wat er met je medespelers gebeurt!
Heeft een uitgeschakelde speler ook altijd verloren? Nee, vaak wel, maar zeker niet altijd! Soms speel je in teams tegen elkaar en dan kan jouw team (en jij dus ook) alsnog winnen. Of als het om de VP (Victory Points) gaat en jij hebt als uitgeschakelde speler de meeste... dan kan je in enkele gevallen nog steeds winnen.
Samengevat...
Bij het spelmechanisme player elimination schakel je je medespelers uit, waardoor ze niet meer mee doen in het spel.- Het gaat vaak om korte(re) spellen, waarbij je meerdere rondes achter elkaar speelt en dus niet lang hoeft te wachten om weer mee te doen
- Bij een lang spel met dit mechanisme is het vaak ook als je uitgeschakeld bent nog steeds heel spannend om mee te kijken naar hoe het spel eindigt
- Als je bent uitgeschakeld hoeft dat niet te betekenen dat je hebt verloren (denk aan winnen in een team of winnen door de hoogste VP)
En, vind jij spellen met player elimination leuk of niet leuk? Laat het Harry weten door onderaan de blog te reageren of door hem te taggen op Instagram of Facebook met jouw antwoord.