Speel jij wel eens een spel alleen?

Speel jij wel eens een spel alleen?

Heel leuk al die spellen waar je meerdere personen voor nodig hebt, maar soms is het ook wel eens fijn om in je eentje een (groot) spel te kunnen spelen - een beetje me-time.
In deze blog vertel ik je over een écht solo spel, die dus speciaal gemaakt is voor 1 persoon, maar ook over verschillende spellen die je met meerdere personen kunt spelen en daarnaast een toffe solo-variant hebben.

 

Om te beginnen: waarom zou je een spel alleen spelen?

Natuurlijk vanwege die me-time op een ontspannen vrije avond of een moment dat jij wel een spel wilt spelen, maar de mensen om jou heen niet. Maar er kunnen nog veel meer redenen zijn:
  • een spel extra goed leren kennen (zo kan je de volgende keer iedereen met jouw extra skills verslaan!)
  • je kunt spelen tegen het bord óf tegen jezelf (scoor je deze keer hoger dan de vorige keer? Dit kan best verslavend werken!)
  • nieuwe strategieën uitproberen (werkt dit beter dan wat je de vorige keer deed?)
  • op elk moment genieten van een spannend spel!

Voorbeeld van een écht solo spel: Under Falling Skies

White Goblin Games heeft de Nederlandstalige editie van het solitaire bordspel Under Falling Skies uitgebracht. In dit bordspel speel je tegen het bord en heb je dus geen automa (= virtuele tegenstander) nodig. 


Wat ga je doen in dit spel?
In Under Falling Skies moet je jouw stad beschermen tegen een buitenaardse invasie. Terwijl jij steeds meer acties probeert vrij te spelen en uit te voeren in je ondergrondse basis, komt het moederschip van de aliens komt steeds dichterbij. 


Wat is het doel?
Probeer de top van het researchspoor te bereiken voordat je stad het zevende schadepunt oploopt óf tot het moederschip tot het fatale niveau is gedaald.


Hoe speel je het spel?

  1. Aan het begin van elke ronde dobbel je vijf dobbelstenen (drie grijze en twee witte). Dit is de voeding van jouw actiemotor. 
  2. De ruimte (kolom) waarin je een dobbelsteen legt bepaalt de actie die je gaat uitvoeren, het aantal ogen op de dobbelsteen bepaalt de kracht van de actie. Let wel op: zodra je een witte dobbelsteen plaatst moet je de nog niet geplaatste dobbelstenen opnieuw rollen.
  3. Zodra je een steen geplaatst hebt, bewegen alle aliens in die kolom richting jouw stad. Ze verplaatsen net zoveel velden als het aantal ogen op de geplaatste dobbelsteen. Belandt een alien op een symbool, dan voer je direct de betreffende actie uit.
  4. Zorg ervoor dat je de ruimtes in je ondergrondse basis vrijspeelt, zodat je meer acties krijgt en sterkere aanvallen kunt doen en vergeet niet om de aliens uit de lucht te knallen!

Under Falling Skies is een erg leuk solo spel waarbij je de spanning absoluut voelt als de aliens en het moederschip dichterbij komen. Het is een mooie breinbreker met een prachtige vormgeving. De dobbelstenen maken dat er ook een beetje geluk nodig is, al mag je die wel nog een keer rollen (of twee keer) waardoor de dosis geluk niet te veel is. 

Heb je het eerste spel gewonnen? Ga dan verder met het verdedigen van de aarde in de verhalen die nog vrij te spelen zijn.

 

Spellen met een solo variant - dit zijn er best veel!

In Under Falling Skies speel je tegen het spelbord. Op het spel na is er geen andere tegenstander. In verschillende spellen die ook met meer personen te spelen zijn gaat het vaak over een automa of een automa-variant. Een automa is een virtuele tegenstander. Vaak kan deze dezelfde acties uitvoeren als jijzelf, maar worden deze bepaald door een vooraf samengesteld kaartendeck (samengesteld door de bedenker van het spel). Je speelt het spel dus niet helemaal alleen ;)


Er zijn ook spellen waar geen automa in voorkomt, die kan je wel gewoon zelf spelen en soms zelfs bijna zonder aanpassingen voor het solo spel. Vaak gaat het dan om puzzelspellen waarbij je in het gewone spel minder interactie hebt.

Voorkant spel Calico en Railroad Ink

Twee voorbeelden zonder automa - Calico en Railroad Ink

Puzzelen en katten aantrekken met Calico

Calico is een ontzettend leuk en strategisch bordspel waarbij je tegels gaat plaatsen op je quilt. Leg je de juiste patronen bij elkaar, dan trek je katten naar jouw quilt toe. Leg je dezelfde kleuren bij elkaar, dan ontvang je knopen. 
Je raadt het vast al: katten en knopen leveren extra punten op. Maar er is meer: lukt het jou om de extra doelen op jouw quilt (bijvoorbeeld: allemaal verschillende kleuren en/of patronen rondom een tegel plaatsen) te halen, dan krijg je nóg meer punten!
De solo variant is bijna gelijk aan het gewone spel en daardoor heel toegankelijk als je het spel al kent. Ik vond het zelfs wat rustiger spelen in mijn eentje, omdat de tegenspelers geen tegels die jij nodig hebt voor je neus kunnen wegspelen ;). 
Herspeelbaar? Zeker wel! Je kunt andere doelen instellen en natuurlijk proberen om jezelf te verbeteren.

 

Roll & Write met Railroad Ink (en alle uitbreidingen!)

Ken je Railroad Ink al? Dan kan je direct beginnen met de solo variant, want die speelt precies hetzelfde (alleen ben jij de enige die de dobbelstenen rolt).
Het spel wordt gespeeld over 7 ronden waarbij je probeert om zoveel mogelijk uitgangen met elkaar te verbinden. Elke ronde werp je de 4 dobbelstenen (als je met uitbreiding speelt ook de extra dobbelstenen), waarna je routes gaat tekenen door de stukjes route te gebruiken die op de geworpen dobbelstenen staan. Zo simpel is het! Of ja, simpel... ;) Laten we eens gaan kijken naar het verzamelen van punten!
Je krijgt punten voor:
  • de uitgangen die je met elkaar verbindt in hetzelfde netwerk
  • je langste spoorweg
  • je langste snelweg
  • het tekenen in de centrale velden (het midden) van het spelbord

Let op: je krijgt strafpunten voor elke fout op je spelbord!
Ook dit puzzelspel is een heerlijke breinbreker. De regels zijn simpel, maar er telkens weer iets moois van maken kan een stuk lastiger zijn. Herspeelbaar? Absoluut. Net als in Calico is het bij dit spel leuk om jezelf proberen te verbeteren.


Voorkant spel Architecten van het Westelijk Koninkrijk en Wild Space

Twee voorbeelden mét Automa - Architecten van het Westelijk Koninkrijk en Wild Space

Speel tegen Constantijn of Helena (een van de automa's) in Architecten van het Westelijk Koninkrijk

In dit spel probeer je als architect indruk te maken op de koning door verschillende gebouwen te bouwen en te werken aan de kathedraal.
Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een echte worker placement, wat betekent dat je je werkers plaatst om acties uit te voeren, gebieden te veroveren en grondstoffen te verzamelen, maar met een twist: deze keer krijg je je werkers niet terug aan het eind van een ronde maar blijven ze staan. Op die manier kun je je acties per beurt sterker maken. Om dit te doen heb je 20 (!) werkers tot je beschikking.

Een spel met veel herspeelbaarheid en een goede doordenker ook voor de solo speler. Zorg voor een goede balans tussen het ontvangen van de juiste materialen en de juiste acties door goed vooruit te plannen. Het is niet zo gemakkelijk om te leren als Calico of Railroad Ink, maar echt een groter spel om in je eentje te kunnen spelen.

Scoor meer punten dan de Smokkelaar in Wild Space!

In Wild Space zet je een Automa op als virtuele tegenstander: de Smokkelaar. Net als jij bouwt de Smokkelaar een eigen team op en verdient punten met de crewkaarten die hij tijdens het spel verzamelt. De vijandige planeetkaarten geven aan hoeveel punten de Smokkelaar verdient met zijn kaarten. Jij speelt je spel hetzelfde als bij een spel met meerder spelers, maar de beurt van de Smokkelaar werkt anders.

De Smokkelaar gebruikt geen gewone planeetkaarten, maar alleen de vijandige planeetkaarten. Je plaatst één van zijn ruimteschepen op een open vijandige planeet om te landen of te verkennen.
Aan het eind van het spel tel je voor de Smokkelaar zijn punten iets anders: hij scoort o.a. punten aan de hand van de iconen van de gespeelde vijandige planeten.

Heb je meer punten dan de Smokkelaar? Dan win je het spel!
Herspeelbaarheid? Zeker! Door de vele verschillende kaarten is geen enkel spel hetzelfde.

Voorkant D&D Dungeon! bordspel

Een laatste voorbeeld dat niet achter mag blijven: D&D Dungeon! bordspel

Speel één van de drie solo opties in D&D Dungeon!

  1. Treasure Hunt: Voordat je gaat spelen: pak een Treasure kaart uit Level 1. Schud deze kaart terug in het deck en probeer deze treasure te vinden vóórdat je held twee keer doodgaat. Gewonnen? Ga dan op zoek naar een Treasure kaart uit een hoger level!

  2. Timed Game: Probeer het spel te winnen in 30 minuten. Gelukt? Probeer het nu in nog minder tijd!

  3. Become the Hunted: Voordat je gaat spelen: pak een Level 6 Monster kaart en leg die gesloten naast het spelbord. Kies één van de helden om te gebruiken als monster en zet deze in een Level 6 ruimte. Dit monster gaat op jou jagen! Probeer te winnen, voordat het monster je verslaat!

Met al deze fantastische solospellen en mogelijkheden om alleen te spelen, ben ik natuurlijk heel benieuwd naar welk spel jij als eerste alleen zou gaan proberen! Laat het weten via Instagram, Facebook of door te reageren op deze blog.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.