Spelmechanisme: Behendigheid

Spelmechanisme: Behendigheid

Je bent zelf een spellenfanaat en wilt dat graag met anderen delen, want je weet zeker dat zij stiekem ook van spelletjes houden. Misschien niet de grote expert spellen die jij leuk vindt, maar een beetje competitie... daar staat (bijna) iedereen toch wel voor open!

Wat leg je dan op tafel? Welk spelmechanisme zorgt vaak voor lachen, gieren en brullen en is voor iedereen snel te spelen? Juist: spelletjes die vooral werken op je behendigheid.

Daarom deze keer een blog waarin ik uitleg geef over het spelmechanisme behendigheid en daarna drie verschillende spellen uitlicht waarbij dit mechanisme een hoofdrol speelt.

Wat houdt behendigheid als spelmechanisme in?

Behendigheid gaat over de combinatie van verschillende vaardigheden in je lichaam, 'hoe handig ben je in je bewegingen'. Je gebruikt bijvoorbeeld de vaardigheden balans, coördinatie, snelheid, reflexen, kracht en uithoudingsvermogen. 

Bij een spel met dit mechanisme is het dus vaak handig om wat extra ruimte te hebben aan tafel of soms zelfs in heel de woonkamer. Let vooral op dat je de glazen aan de kant zet ;-).

Waarom lachen, gieren en brullen? Los van je behendigheid gaat het vaak ook om je reactievermogen: reageer je snel genoeg en voer je in die snelheid ook de juiste actie uit? Het is altijd leuk om weer te zien welke gekke foutjes je in snelheid kunt maken en je verbazen over hoe goed iemand in een aparte vaardigheid is. Leer je medespelers op een andere manier kennen!

Drie spellen uitgelicht:

Ninja Academy

Tijdens dit spel speelt iedereen als ninja en word je in groepjes opgeroepen om opdrachten uit te voeren (elke opdracht kan gewoon aan tafel uitgevoerd worden).

Kijk elkaar bijvoorbeeld diep in de ogen, terwijl je tegenstander moet kiezen welke ninja je in welke hand verstopt hebt (je mag liegen!), ben de snelste ninja die de houten blokken opstapelt of maak samen een toren en zorg ervoor dat je tegenstander de toren laat instorten!

Ninja Academy is een leuk interactief spel voor 3-5 spelers vanaf 8 jaar en duurt ongeveer 20 minuten. 

Ninja Academy

Dungeon Rush

De titel van dit spel zegt eigenlijk al genoeg: Dungeon Rush, ga met een enorme snelheid door de dungeon met alle gevolgen van dien! 

Wat deze gevolgen zijn? Snel reageren kan ervoor zorgen dat jouw held per ongeluk het gevecht aangaat met monsters die hij niet aan kan. Ben jij snel en oplettend genoeg om jouw held de juiste monsters te laten verslaan en sterker te worden? 

Dungeon Rush is een ontzettend leuk en snel spel voor 2-5 spelers vanaf 8 jaar en het duurt ongeveer 20 minuten.

Dungeon Rush

 

Slide Quest

Help samen de rollende ridder om het prachtige koninkrijk te redden van de slechteriken! In Slide Quest gebruik je de hendels (die je aan de doos vastmaakt) om de ridder over het bord te laten schuiven. Maar let op de slechteriken: zij proberen met hindernissen, bewakers en vijanden de weg moeilijk te maken. Lukt het jullie gezamenlijk om de levensteller van de ridder boven 0 te houden?

Ook in dit spel wordt je behendigheid getest, alleen dan samen met je medespelers. Reageren jullie op tijd, dan kun je de ridder alle vier de werelden met elk vijf kaarten laten helpen om het koninkrijk te redden.

Slide Quest is een grappig rollend avontuur, duurt ongeveer 30 minuten en kan gespeeld worden met 1-4 spelers vanaf 7 jaar.

Slide Quest

Speel jij wel eens behendigheidsspellen? Welk spel zou jij het liefst meteen op tafel leggen? Laat het weten door te reageren onder de blog, via Instagram of Facebook.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.