Activiteiten tijdens een bordspel

Activiteiten tijdens een bordspel

Net als dat er veel thema's zijn in de bordspellenwereld is er ook gigantisch veel te doen! Daarom vertel ik je deze week in de blog over de verschillende activiteiten die ik allemaal heb gespot tijdens het ronddwalen. Natuurlijk hoor ik graag van je wat jouw favoriete activiteit is tijdens een spel.

Welke activiteiten heb ik allemaal verzameld?

 1. Bluffen
 2. Bouwen
 3. Competitie
 4. Duelleren
 5. Handelen
 6. Onderzoeken
 7. Overleven
 8. Puzzelen
 9. Samenwerken
 10. Verhaal vertellen
 11. Verzamelen

En dan nu enkele mooie voorbeelden!

Bluffen

Speel je eerlijk of gebruik je een leugentje om bestwil in een spel waarin je moet bluffen? In elk geval is het bij deze spellen vaak heel belangrijk om niet te laten merken wat jouw doel is in het spel. Houd je karakter geheim, doe alsof je iemand anders bent, durf te liegen om verder te komen… En laat je tegenstanders vooral niet aan je aflezen of je spel goed of slecht gaat.

Een voorbeeld? Denk eens aan het spel Hidden Leaders. In dit spel heeft iedereen een geheime leider en daardoor een doel om de macht van de volkeren op een bepaalde manier te laten eindigen. Maar als je tegenstanders je te snel door hebben, dan zouden ze je wel eens tegen kunnen gaan werken!

Bouwen

Ben je graag bezig met bouwen? Bijvoorbeeld het bouwen van een stad met diverse gebouwen en winkels, een hele beschaving of misschien wel een kasteel? Dan is deze activiteit zeker iets voor jou. Bouwen kan op allerlei manieren. Vaak verzamel je bijvoorbeeld door worker placement goederen waarmee je gebouwen kunt bouwen of je verzamelt kaarten voor je deck die je vervolgens als gebouwen voor je neer kunt plaatsen.

Een vrolijk voorbeeld is het spel Fort. In dit spel bouwt iedereen een eigen fort om samen met de buurkinderen in te spelen. Het is een hele interactieve deckbuilder, omdat de kaarten die je niet gebruikt in je beurt meteen door je tegenstanders afgepakt kunnen worden.

Competitie

Zin om heerlijk tegen elkaar te strijden in een spel? Dan is een echte competitie precies wat je zoekt. Test je kennis, snelheid, uithoudingsvermogen, fantasie, reactievermogen en maak er vooral ook een spannende en leuke strijd van.

Een voorbeeld? Ninja Academy. Geheid lachen, gieren, brullen om het vervullen van deze opdrachten. Wie is de beste Ninja?

Duelleren

Kijk wie van jullie twee het beste is in een spannend duel. In deze spellen heb je meestal hetzelfde doel voor ogen om te winnen. Word bijvoorbeeld de beste bouwer, zorg ervoor dat je als eerste verschillende opdrachten vervuld, haal de meeste punten… Duelleer spellen zijn er in allerlei vormen en met allerlei thema’s. Ben je goed aan elkaar gewaagd, dan ben je verzekerd van een hele spannende strijd (die waarschijnlijk meerdere potjes gaat duren!).

Een van mijn favoriete duelleer spellen is 7 Wonders Duel. In dit spel heb je drie manieren om te winnen, maar let op: zodra je er één kiest, leg je de andere twee open voor je tegenstander. Houd elkaar dus goed in de gaten! Versla je tegenstander op het militaire vlak, verzamel genoeg wetenschaosfiches of ga voor de meeste overwinningspunten.

Handelen

Handel met je medespelers of de karakters in het spel. In elk geval zal bij een spel met handelen als activiteit meestal het doel zijn om zoveel mogelijk geld (of punten) te verdienen. Verzamel en koop goederen in, maak producten en verkoop ze op bijvoorbeeld de markt.

Een prachtig voorbeeld is het spel Merchants Cove. Elke speler is een handelaar die eerst zijn voorraad op elk een eigen manier moet verzamelen, waarbij je tegelijkertijd mee bepaalt welke kopers er gaan aankomen bij de baai om spullen te kopen. Het speciale aan dit spel is dat elke handelaar een hele eigen manier van spelen heeft die tijdens het spel op de juiste momenten samenkomt met de andere spelers.

Onderzoeken

Houd je van onderzoeken? Ook dan zijn er allerlei soorten mooie spellen te vinden. Zo kan je bijvoorbeeld gaan onderzoeken onderwater als duiker in het spel Coralia, als ontdekkingsreiziger in De Verdwenen Ruïnes van Arnak of als archeoloog in Fossilis. Bij de meeste spellen waarbij je als onderzoeker aan de slag gaat is de vormgeving een echte beleving. Dat is absoluut het geval bij de drie genoemde voorbeelden!

Overleven

Soms heb je zin om even hard tegen hard te spelen tijdens een spel. Denk dan bijvoorbeeld aan spellen waarbij  het je doel is om te overleven en soms zelfs om als laatste speler over te blijven! Twee mooie en heel snel te spelen voorbeelden zijn Dungeon Mayhem en Love Letter.

Het kan ook anders, er zijn ook spellen waarbij het doel is om samen te overleven. Dan gaat het vaak om campaign spellen, zoals bijvoorbeeld Lord of the Rings Journeys in Middle Earth of Dungeons & Dragons. Tijdens deze spellen speel je een verhaal waarbij je karakter door de acties sterker kan worden. Op die manier kun je in het volgende deel nog sterkere monsters of moeilijkere opdrachten (samen) vervullen.

Puzzelen

Je kunt ook puzzelen zonder echt met puzzelstukjes aan de gang te gaan. Denk bijvoorbeeld eens aan spellen als Railroad Ink waarbij je puzzelt door de tekeningen op de gegooide dobbelstenen op je bordje tekent om het beste netwerk van spoorwegen en snelwegen te maken.

Een ander mooi voorbeeld is Calico, waarbij je probeert om het mooiste en beste quilt te maken door tegels op een bepaalde manier neer te leggen. Veel van deze puzzelspellen zijn ook in je eentje te spelen, wat ook een leuk voordeel kan zijn!

Samenwerken

Wil je een keer niet tegen elkaar strijden maar samen tegen het spel? Probeer dan een coöperatief spel waarbij je samen moet werken om een avontuur te voltooien of vijanden te verslaan. Een spel waarbij je samen wint of samen verliest.

In Harry Potter Hogwarts Battle bundel je je krachten als leerlingen van Hogwarts om de death eaters te verslaan. Je speelt samen elk schooljaar waarbij je krachten sterker worden, maar ook de vijanden! Hierdoor kun je het spel op een makkelijke manier leren kennen en wordt het elke keer weer wat moeilijker.

Verhaal vertellen

Spelenderwijs samen (of alleen) bedenken. Prikkel je fantasie, gebruik avonturen die je in spellen gespeeld hebt als inspiratie en gebruik dan Story Cubes om het verhaal vorm te geven. Story Cubes zijn er in verschillende thema’s zoals helden, reizen, Star Wars, Harry Potter en nog veel meer. Het is ook heel leuk om de Story Cubes te gebruiken om samen met kinderen een verhaal te maken of te ieder een eigen verhaal te laten bedenken en daarna het beste verhaal uit te kiezen.

Verzamelen

In heel veel spellen ben je bezig met het verzamelen van voorwerpen, goederen, kaarten en nog veel meer. Denk bijvoorbeeld al aan het hele bekende kaartspel kwartet. Tegenwoordig zijn er nog veel meer variaties op spellen waarbij je bezig bent met verzamelen, vaak is het een (groot) onderdeel van een spel, soms is het het grootste doel in het spel.

Een ontzettend leuk voorbeeld is het spel Sock Monsters. Super leuk voor kinderen én volwassenen om te spelen. In dit spel verzamel je namelijk sokken en probeer je de hilarische sock monsters op je tegenstanders af te sturen. Is het monster wakker? Dan kan hij sokken afpakken. De vormgeving is zo kleurrijk en de monsters zien er zo komisch uit, dat dit spel zeker zorgt voor een grappige avond!

Ik heb je allerlei activiteiten uitgelegd die in verschillende spellen voor kunnen komen. Welke activiteit spreekt jou het meeste uit? Welk spel zou je als eerste uit de kast pakken? Laat het weten op Instagram, Facebook of reageer onder deze blog!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.